Selasa, 31 Ogos 2010

Merdeka3 !!


Merdeka!
Merdeka!
Merdeka!

Itulah perkataan yg biasa keluar dari mulut
rakyat Malaysia semasa menjelangnya
31 Ogos..

Tak salah jika nak ucapkan..
Dan tak salah juga sekiranya kita mendengar
ucapan2 tentang perjuangan tokoh2 dahulu.
Tapi ramai yg lupa dan alpa
dari mana datangnya kemerdekaan ini.
Yg sering kali telinga kita diperdengarkan adalah
merdeka yg dicapai sekarang merupakan
hasil tangan manusia.
Bukan setakat telinga semata2
tapi perlu disematkan dan ditanam terus dalam jiwa.

Yg menyedihkan lagi
apabila remaja sekarang (dewasa,tua pn sama)
diasuh dengan cara yg salah.
Apa yg nk dimaksudkan di sini ialah tentang
cara menyambut kemerdekaan.
Cara yg salah dianjurkan
cari yg betul di'stor'kan pula.
Sambutan sekarang ini penuh dengan perkara yg sia2
dan maksiat.

Tak nak cite panjang2,
sebab
ada banyak kerja.
Cuma nak sebar2kan kasih sayang =)
dengan nasihat menasihati,
sambutlah kemerdekaan dengan cara yg betul.

Bagaimana tu??
Lompat2 macam Shin chan..
Ada tak yg melompat2 macam shin chan
semalam??
Tak perlu penatkan diri,
sebab Islam menganjurkan cara yg senang..

Firman Allah SWT yg bermaksud:
"Ketika telah datang pertolongan Allah dan kemenangan, Dan kamu melihat manusia masuk agama Allah dengan berbondong-bondong, maka bertasbihlah dengan memuji Tuhan mu dan mohonlah ampun kepada Nya. Sesungguhnya Dia Maha Penerima Taubat." (QS. An-Nashr 1-3)

Senang kan??
Bukankah Islam itu agama yg mudah??

Firman Allah maksudnya:
"Allah menghendaki bagi kamu kemudahan, dan tidak menghendaki bagimu kesusahan"

Kesimpulannya.....
buat sendiri.
Tak perlulah menyambut dengan cara yg
membazir, berhibur sehingga
lalai dari mengingati Allah.
Bersyukurlah,,
semoga Allah tidak menarik nikmat ini dari kita...(amin)


p/s : x semestinya pd 31 Ogos je, tiap2 hr patut memuji Allah.


Ahad, 29 Ogos 2010

Puasa menyihatkan tubuh badan :-)

Assalamualaikum semua...

N3 kali ni nak kongsi tentang kelebihan berpuasa dari aspek kesihatan..antara kelebihannya:

  1. Semasa berpuasa, organ2 tubuh dapat beristirehat dan meningkatkan daya tahan tubuh (sistem imun) yg mampu menangkis serangan penyakit.
  2. Kotoran, toksin/racun keluar dari dalam tubuh badan.
  3. Meremajakan sel-sel tubuh dan menggantikan sel-sel tubuh yg sudah rosak dengan yg baru serta  mempebaiki fungsi hormon.
  4. Menjadikan kulit segar, sihat, lembut dan berseri kerana setiap saat tubuh mengalami metabolisme tenaga iaitu proses perubahan dari energi yg terkandung dalam zat gizi menjadi tenaga potensi dalam tubuh.
  5. Merehatkan sistem penyahtinjaan daripada berfungsi secara berterusan serta melambatkan proses penuaan, membantu proses perkumuhan, menyingkirkan racun di dalam badan dan menambahkan rasa nikmat makanan setelah berjaya menahan diri daripada makan. (buku At Tib Fil Quranil Karim).
  6. Memberi peluang kepada organ2 di dalam tubuh badan untuk memperbetulkan semula sistem penghadaman dan mewujudkan sistem yg baru dalam badan yg bertindak mematikan sel2 lama untuk menggantikan sel2 baru yg lebih baik dan bertenaga. (Dr. Hisyam Ibrahim al-Khatib,al-Wafiz fi al-Tib)
  7. Berpuasa juga berkait dengan kesuburan lelaki. Puasa merupakan satu cara yg berkesan untuk menghasilkan benih dan pertumbuhan kesuburan sepertimana berkesannya puasa dalam perkembangan bagi pertumbuhan badan seseorang. (Dr Samir Abbas Malik Abdul Aziz)
  8. Bagi wanita pula, berpuasa dapat mengurangkan kesan hormon broloktin yg menyebabkan kemandulan.

Hari yang Ceria =)

Salam ceria semua..
Sejak ramadhan ni,,mood aku...
hmmm...sangat baik.
Tak cam sebelum ni sebab aku
selalu sakit.

Yg paling hepi sebab.......
gastrik tak menyerang aku lagi setakat ni!!
Bahagia,bahagia =)
Dah habis peluru, bom dan peluru berpandu kot.
Meriam buluh pun tak menjadi,
sebab tu lah ia tak mampu serang.

Semua ni rahmat dari
Allah
dan berkat aku berpuasa..
Alhamdulillah...

Bila berpuasa ni, makan pun ikut time,,
Pagi2 bangun sahur,
cukup la ngan makan biskut IKO 2 keping, kurma sebijik,
pas 2 minum air masak @ susu.

Waktu siang plak
perut aku boleh rest puas2.
Tak de sape boleh halang lagi.
Tiba waktu maghrib (hati,perut dan segala anggota badan gumbira)
Sebab apa lagi..
Boleh makan la!!
Tapi tak de la makan sampai perut
jadi mancung (boleh caye ke aku ni??)

Sebelum tido plak
aku makan lagi...
makan yg ringan2 je la..
Minum susu ubat dan biskut tawar.

Tambah tolak cam 2 lah kitaran
makan aku hari2 dalam bulan puasa ni.....
Sebelum ni, memang tak teratur.
Waktu makan dalam pukul 1,
pakej lengkap
breakfast, lunch n dinner.
1 hari sekali je makan.

Tapi lau dah lapar sesangat waktu malam,
kunyah dan gigit je apa yg ada dalam
laci azimat ku (tak lupa jugak nak telan lepas kunyah).

Disebabkan ni lah, gastrik berani menyerangku,
serangan secara bertubi-tubi.
Semua askar pertahanan tak cukup tenaga nak melawan,,
sakit sangat, sampaikan aku...... ='(
Maaf ye wahai perut, tak jaga kamu baik2.

Harap2 habis ramadhan nanti
kekal sihat macam sekarang ni..amin..
{Kena makan secara teratur dan amalkan puasa sunat =)... }

Khamis, 26 Ogos 2010

Anda Individu Sukar??

Siapakah individu sukar??
Mungkin persepsi pertama di minda seseorang, individu sukar tu OKU, atau..
pengemis kat tepi jalan, atau..
orang gagap yg susah nak bercakap, atau...
 orang buta huruf n tak pandai membaca.

Hakikatnya bukan..
Saya ada terbaca di dalam sebuah buku tentang individu sukar ini n
sekadar perkongsian, jom tengok siapa yg dikategorikan sebagai individu
sukar n checkout adakah korang merupakan golongan ini =)

1. "The tank" (Kereta Kebal) - Jenis orang yg suka berkonfrontasi, suka menyalahkan orang lain, panas baran n suka mendesak, bersikap agresif.

2. "The sniper" (Penembak Curi) - Jenis orang yg suka memberi komen n kritikan yang kurang sopan, sindiran tajam, jelingan yg menyakitkan hati n melihat orang lain dgn kebodohan yg melampau.

3. "The grenade" (Bom Tangan) - Jenis orang yg cepat melenting, suka menggembar-gemburkan n merapu meraban kpd perkara2 lain. 

4. "The know-it-all" (Diri Serba Tahu) - Jenis orang yg tak ada dalam dirinya keraguan, dia merasakan telah tahu segalanya. Memiliki sifat toleransi yg rendah utk diperbetulkan n suka kpd percanggahan pendapat.

5. "The think-they-know-it-all" (Fikir Diri Sudah Serba Tahu) - Jenis orang seperti ini ialah yg tidak akan perbodohkan semua orang pd setiap masa, tetapi mereka mampu perbodohkan sesetengah orang pd masa2 tertentu. Semuanya dgn harapan utk mendapatkan perhatian ramai.

6. "The yes person" (Semua Ya) - Jenis orang yg usahanya utk menyenangkan semua orang n mengelakkan konfrontasi, tetapi orang jenis ini tidak berfikir dahulu sebelum mengatakan "Ya" pd orang lain. Akhirnya berlaku juga konfrontasi. Selalu bertindak kpd permintaan terakhir dgn melupakan komitmen yg terpenting. Memberi terlalu banyak tanggungjawab kpd orang lain sehingga tiada masa utk diri sendiri.

7. "The maybe person" (Kebarangkalian) - Jenis orang yg suka menangguhkan keputusan kerana berharapan pilihan yg terbaik akan muncul kemudian dgn sendirinya. Malangnya, apabila tiba masanya,dia terpaksa membuat apa jua keputusan yg terlintas di fikiran.

8. "The nothing person" (Buta Harap) - Jenis orang yg tidak mempunyai kata2, tidak ada tindakan susulan sebagai respon. Tidak ada apa2 yg boleh diharapkan daripada orang seperti ini.

9. "The no person" (Semuanya Tidak) - Jenis orang yg mengatakan bahawa apa yg orang lain lakukan tidak bagus n tidak betul. Dipengaruhi keinginan utk melakukan sesuatu dgn tepat tanpa melakukan kesilapan.

10. "The whiner" (Merengek) - Jenis orang yg sentiasa merasakan seolah tiada harapan, terperangkap dalam dunia yg tak adil. Suka merungut n menyalahkan takdir. Bijak melibatkan orang lain dalam masalahnya, menyebabkan seseorang itu turut menghadapi masalah.

Dah cek sama ada korang salah seorang individu sukar n tergolong dalam kategori mana??
Sesiapa yg tergolong tu, saya pun individu sukar juga muhasabah diri ye..



notes: rujukan drp buku Menangani Individu Sukar..boleh beli, hangat di pasaran sekarang.



Selasa, 24 Ogos 2010

Akibat Menyebarkan Fitnah

Di Madinah, ada seorang lelaki yang mempunyai seorang adik perempuan yang sedang sakit tenat. Lelaki itu pulang ke kampung apabila diberitahu mengenai adik perempuannya yang sedang sakit sakit. Lelaki itu tinggal di kampung sehingga adiknya meninggal dunia.

Selepas selesai mengebumikan adiknya, dia pun pulang ke rumah. Tiba-tiba, lelaki itu teringat beg duitnya tertinggal di dalam kubur adiknya. Lalu dia mengajak kawannya pergi bersama-sama ke kubur. Lelaki itu meminta tolong kepada kawannya bagi menggali kubur adiknya. Kawannya segera menggali kubur itu.

Lelaki itu pun bertanya kepada kawannya, "Bagaimanakah keadaan adikku di dalam kubur itu?"

Kawannya pun menggali lagi kubur tersebut. Tiba-tiba mereka melihat ada api menyala keluar dari kubur tersebut. Lelaki itu pun segera pulang ke rumahnya dan bertemu dengan ibunya.

Lelaki itu bertanya kepada ibunya, "Wahai ibuku, bolehkah ibu ceritakan perbuatan yang tidak baik yang sudah adikku lakukan?"

Ibunya berkata, "Adikmu itu suka pergi ke rumah jiran dan menceritakan keburukan orang lain. Dia suka menyebarkan fitnah."

##############################################

Cerita ni dipetik dari sebuah buku, sekadar untuk berkongsi dan sama2 mengambil iktibar..mohon keampunanNya,,Nauzubillah..

"Katakanlah: "Hai hamba-hambaKu yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dia-lah yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (QS. Az-Zumar: 53)

Jika kalian melakukan kesalahan-kesalahan (dosa) hingga kesalahan kalian itu sampai ke langit, kemudian kalian bertaubat, niscaya Allah SWT akan memberikan taubat kepada kalian." (Hadis diriwayatkan oleh Ibnu Majah dari Abi Hurairah, dan ia menghukumkannya sebagai hadis hasan dalam kitab sahih Jami' Shagir - 5235)

Jumaat, 13 Ogos 2010

RumahKu SyurgaKu


Assalamualaikum..Hmm..sejak empat lima hari menyambut bulan ramadhan yg penuh barakah ni, aku asyik teringatkan keluarga ku kt kampung..betapa rinduuuuuuuuunya aku kt mereka2 tu. Memandangkan tahun ni aku x kan sempat berpuasa kt kampung, jadi hati ni rasa sayu je..huhu.. La tahzan (jgn bersedih)..

Selalu dalam bulan puasa kena tolong mak masak (tolong buat kecoh kt dapur). Walaupun selalu kena komen ngan mak, potong cili salah, potong sayur salah, semuanya salah tp x pe..asalkan rasa makanan tu x salah, sup tetap rasa sup bukan rasa kari, tom yam tetap rasa tom yam bukan rasa lemak cili padi..hehe..

Masa nk berbuka asyik berebut tempat je..aku nk duk sini, kau duk sana, nak duduk sebelah mak, tambah kecoh lagi sebab ada kembar x siam lam rumah ku.. Maharaja (ayah) je yg x pernah berubah posisinya..sape yg berani rampas takhtanya, tanggung lah sendiri. Tapi sekarang ni aku duk sorang2 dalam bilik, mana2 je bleh duduk..~sob3~

Kalau nk tulis semua kenangan yg pahit, manis, masam, masin, tawar kt rumah xkan habis..Walau bagaimana pun suasana n keadaannya, pasti semua orang kat luar sana yg merantau teringat kembali kenangan2 lalu n semestinya perasaan rindu kt keluarga diorang membuak-buak.

Begitu juga dengan saya (mcm karangan budak darjah4),miss my family sooooooooo much!! Semoga Allah melimpahkan rahmatNya ke atas keluarga n seluruh isi rumahku..

~Home Sweet Home~ RumahKu SyurgaKu~

Rabu, 11 Ogos 2010

Nak buat ucapan....

First nak ucapkan

Jom kita sama-sama memperbanyakkan amalan dan
sentiasa berdoa


Tapi jangan la tido sepanjang masa mula dari sahur sampai
masuk waktu berbuka..ingat tau!!

Masa puasa kena la patuhi pantang larangnya ye.....

Bukan tu je...jangan buat maksiat dalam bulan mulia ni (x cakap dalam bulan lain bleh buat maksiat).. Tapi kalau korang buat jugak jangan salahkan makhluk lain yang goda korang, sebab....


Jangan tinggalkan sahur (kalau yg x tersedar tu xpe la)..rugi sape2 yg x nak bangun sahur..Bagi sesiapa yg betul2 malas, makan kurma n minum air pun dah cukup..



Dah tiba waktu berbuka!!
Jom pi masjid.. dapat makan free bleh save bajet (cam aku,,huhu). Yg nikmatnya makan kat masjid ni bleh makan dalam dulang cm ni...

Tapi gambar tu bukan kat Malaysia ni,,kalau kat sini makan nasi la..makan ramai2
...hmm,sedap sampai menjilat jari!

Lastly nak ucap sekali lagi selamat berpuasa, selamat bersahur, selamat berbuka, selamat beribadah n selamat semuanya..

Sabtu, 7 Ogos 2010

Naik lori askar??




Hah! Tengok x gambar kt atas tu.. Lau nk kenal tu la lori askar.. Nak dijadikan citernya hari ni buat pertama kalinya aku naik lori askar ni..huhu

Actually hari ni aku n 8 orang lg kwn2 (asmat,akma,raihan,saadah,asiah,farid,fitriah n akmal amali) dengan sukarela hati ingin menolong lecturer kami yg nak pindah rumah baru..Kitorang dh janji tunggu kt pusanika. sampai je sana pg td kwn aku gtau yg kitorang akan naik lori askar untuk ke rumah Dr Arif tu (terperanjat la aku)..

Masa mula2 nak naik lori tu lg la menakutkan..mak oi!! Tinggi nya lori tu (bagi kami yg sopan santun ni la)..cm mana kitorang nak naik??? Huhuhu..nasib baik dpt naik jgk lori tu..

On da way nk g rumah Dr kami dapat menikmati 'keseronokan' naik lori tu.. Rasa mcm naik kuda n mungkin lebih teruk dari naik kuda kot (padahal x pernah naik kuda),,terhencot2, terpelanting kitorang..kejap ke kiri kejap ke kanan..melompat-lompat..semua ade..huhuhu..x pe la...

Sampai je rumah Dr kitorang kena la turun dari lori tu..ambik masa jgk nk turun. Sbb aku ni takut nk melompat..huhu.. Then, kat sana kitorang tolong angkat barang2, memberus tilam (aik??), bergambar (sbg bukti utk mejar jasmy,hehe), berborak n makan nasi lemak.. Selesai makan kitorang pegi rumah baru Dr..

Wah, memang besar n cantik banglo tu!! So, ape lg,, kitorang sambung la keje mengangkat barang2..punye la penat tp seronok..buat keje ramai2 ni..rasa mcm kitorang plak yg pindah rumah baru..huhu.. Dah sampai tengah hari kitorang settle mangangkat barang2, Dr belanja kitorang makan kt kedai mamak.

Lagi sekali kena naik lori askar..yg paling memalukan masa sampai kt kedai makan tu,,semua orang pandang lori tu nk tgk askar turun.. n then,, jeng3! turun lah 8 orang askar perempuan yg sopan santun lg lemah lembut dr lori tu.. semua budak lelaki yg ade kt kedai tu senyum, gelakkan kitorang..sabar je la..

Akhirnya kami dihantar balik ke UKM dgn lori tu jgk..hmm..sepanjang perjalanan kami menikmati keseronokan seperti td..huhu.. Itu lah pengalaman pertama aku naik lori askar. Kena control malu coz ramai orang pandang kami seolah2 kami ni pelik..(pelik ke??)

Terima kasih aku ucapkan kpd Dr n isterinya kerana belanja kitorang makan pagi n tgh hari. N tahniah dpt tinggal kt rumah baru.

p/s: sebenarnya ade budak palapes dr USIM yg join kami td..ops! x de cite tntg korang..maaf ye!

Jalan-jalan simpan duit...

Huh! penatnye..tp sonok dapat g jalan-jalan hari ni..yg paling best dapat simpan duit. simpan kat tabung lam kedai..sayangnya duit ni x boleh ambik balik..huhuhu.
Tapi,,,,bukan duit aku..hehe..maaf ye bt fren aku tu..dh die yg sudi nk belanja kn. ape lg aku terus setuju la. semua benda aku capai..die yg byr..bertambahlah tabung simpanannya kt kedai n aku,,,,,selamat dlm purse..hehe..

Nk buat cm ne kn, ni first time seseorang nk belanja aku..huhu..n first time dpt rasa sonok coz ambik barang tp x perlu keluarkan duit sendiri..
Kitorang berlima td makan kt sbuah kedai ayam panggang. Yum!Yum! Best!..sedap ayam tu..tambah menyelerakan lg sbb makan pn x perlu bayar..hehe..

Trima kasih bnyk la bt fren tu..len kali lau nak keluar g jalan-jalan jgn lupa invite me ya..hehe..jgn risau, bukan nk kikis duit u pn. Stakat mntk belanja mkn je..

Hmm...sekarang nk cek barang-barang yg aku beli td..heheeeeeeeeeee..sukenye..
Trime kasih lg skali bwk g jalan2!

Rabu, 4 Ogos 2010

Conteng

Soooo bored!! Hmmm...dah lame x update blog ni. Sesia je ade blog tp x guna kn?? So, ape salahnye lau sekali sekala aku menconteng blog ni. Ade yg suke ade yg x suke x kesah..yg penting HATI i puas!

Hmm...memandangkan xde ape nk buat (walaupun assigment bertimbun), jd hari ni aku jelajah blog rakan-rakan tgk luahan rasa hati, marah, suka, duka n so on..
N jap lg nk intai blog someone yg makin menyombong ngan i (saper tu???)..

Sebenarnya aku kangen kat die..tiap mlm msti tringat kt die..(tahu la die x ingat sama aku...huhu) Nk buat cm ne duk sorang2 kat bilik ni amat membosankn. Tengok kiri nampak dinding,tengok kanan nampak katil, tengok depan nampak tingkap, tengok belakang nampak.......faham2lah. So aku tengok lah laptop yg comel ni...

Dulu bleh gak aku borak n gaduh ngan someone tu, sebelum g kuliah, balik kuliah, sebelum mandi, lepas mandi, sebelum tido, lepas bangun tido,..setiap saat lh.. semua benda atas muka bumi ni boleh dijadikan cerita bermula dari luar hinggalah ke dalam habis kami gali..

Aku nk gtau die dh lame aku 'x sakit' sebab x duk sebilik ngan die..aku tau die risaukan aku..bimbang aku telan panadol bnyak2. So, jgn risau sebab u dh dpt seorang penolong pengarah (jiran sebelah) yg akan membantu u sembunyikan panadol i..huhu

Dh nk masuk pkul 3 ni, aku pandang kanan nampak...



Katil!! ia dh memanggil-manggil ku..
Jd i berangkat dulu..

p/s: someone yg baik ati tu (suke la orang puji die) jangan marah ye!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...