Udang lemon

Assalamualaikum.

Hari ini saya nak kongsi resepi udang lemon. Selalunya bila memasak saya guna je bahan yang ada di dapur. Kalau tak ada bahan yang nak, tak perlu ke kedai beli bahan tu. Saya abaikan je bahan yang tak ada, kecuali gula dan garam 😅. Resepi ini sangat mudah dan cepat untuk disediakan.



Bahan-bahan :

1) Udang 8/10 ekor

2) Lemon (anggaran separuh biji lemon, untuk hiasan dan juga perahan jusnya lebih kurang dua sudu besar)

3) Bawang putih dua ulas ditumbuk

4) Serbuk lada hitam

5) Garam

Cara memasak:

1. Gaul udang bersama garam, serbuk lada hitam dan bawang putih yang telah ditumbuk/diparut.

2. Alaskan tray dengan kertas minyak/aluminum (mana-mana pun boleh untuk elakkan udang melekat pada tray). Susunkan udang tadi dan perahkan jus lemon di atas udang.

3. Bakar udang dalam oven dengan suhu 230 (ikut oven masng-masing) selama 20-25 minit. 

4. Hiaskan udang dengan hirisan lemon dan sedia untuk dihidang.

Ulasan